OFEGAT i QUASIOFEGAT


Què és això? 
L’OFEGAT, sembla llògic, però cal aclarir-ho, és el nen/adult que mor dins de l’aigua. Però amb un matís, aquest concepte s’aplica al que mor dins les primeres 24 hores de l’incident a l’aigua.
I els que surten de l’aigua, tenen algun risc?   SI.
És quan parlem del QUASI OFEGAT. El Quasiofegat és aquell qui, després d’un episodi d’estar sota l’aigua sense respirar i que s’hagi hagut de treure de l’aigua fent o no maniobres de rescat,  sobreviu 24 hores més de l’incident, independentment que mori o no a conseqüència d’això.
NO és un QUASI OFEGAT el nen que ha empassat una mica d’aigua (va a l’estòmac), o el que jugant li poses un moment el cap dins de l’aigua.
 .
QUÈ NO HEM DE FER?
No em d’intentafer compressions abdoinal per a q ue treguin aigua, ni als pulmons. Cal fer reanimació cardiopulmonar bàsica. sino en sabeu, busqueu algú que en sàpiga, i si voleu, podeu aprendre’n.
 .
QUÈ HEM DE VIGILAR?!?!
– Les conseqüències de que el cervell hagi quedat privat d’oxigen, depenen de l’estona que hagi estat dins de  l’aigua. Les conseqüències respiratòries, depenen del dany cel.lular que hagin patit els pulmons amb l’aigua.  Llavors, pot aparèixer  INSUFICIENCIA RESPIRATORIA entre 15 minutos i 72 hores després.
Si ens passa això, cal anar a URGÈNCIES d’HOSPITAL. Però normalment, si en 6-8 hores el nen no presenta dificultat per respirar, i està plenament conscient, podem dir que ha passat el perill, donarien d’alta al nen.
 .
ninyos-pueden-ahogarse-horas-despues-de-salir-de-la-piscina.
Penseu que els OFEGAMENTS i els QUASI OFEGAMENTS, són la tercera causa de mort infantil per accidents, a nivell mundial. I molt important, els nens menors de 15 mesos s’ofeguen majoritàriament a la banyera, de 1 a 4 anys s’ofeguen a les piscines privades, i els més grans en llacs, rius i altres aigües.images
 .
PREVENCIÓ, és la clau per evitar els ofegaments o quasi. Es pot aconseguir en més d’un 80% de les vegades. Què podem fer?
  1. SUPERVISIÓ en tot moment dels nens a les piscines, platja, etc.. i banyera als més petits!
  2. TANQUES a les piscines, que no puguin obrir els petits.650_1200
  3. Fer servir maneguetes, xurros, armilles, i artilugis de FLOTACIÓ.
  4. Si no trobes al teu fill, mira primer a l’aigua.
  5. ……..

.

Us deixo aquí el decàleg de consells de SEGURETAT INFANTIL Decálogo-de-seguridad-infantil-en-piscinas1 (2)

                       si clickes sobre la imatge ho veuràs millor

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW