LLET MATERNA, L’ALIMENT MÉS ADIENT

Moltes autoritats sanitàries de diferents països, i també la OMS i UNICEF, aconsellen la llet materna com aliment principal per als nadons, com a mínim els primers mesos de vida.

Perquè?

Ara ho veurem:

Llet artificial                                          Llet materna

La llet materna no és sempre igual, canvia o evoluciona a mesura que el nadó creix, cobrint així totes les necessitats del creixement. El calostre dels primers dies, és ric en proteïnes, sals minerals i substàncies immunoprotectores (immunogloblulines i lactoferrina entre d’altres). Pot semblar que hi hagi poca quantitat de llet, especialment els primers 3 a 7 dies, sí, però és llet hipercalórica, i no passa res. També haureu sentit a dir que és com or líquid.

De mica en mica el calostre va disminuint, i la llet va adquirint un aspecte cremós. Cap als voltants dels 20 dies o 1 mes, apareix l’anomenada llet madura, amb més hidrats de carboni i greixos, i més líquida també. La llet també canvia al llarg de la presa, i al larg del dia. La llet del principi de la presa és més rica en aigua i hidrats de carboni, i la llet del final és més greixosa i dóna més sensació de sacietat. Per això és important buidar un pit, no importa l’estona que estigui, aquí no serveix el 5 minuts a cada pit, no l’alimentarem prou bé, i el tindrem tot el dia plorant i demanant. Al final del dia, la llet es torna també més greixosa, i és més rica en triptòfan per induir la son.

La llet materna protegeix al bebè de les infeccions, doncs té immunoglobulines i altres substàncies potenciadores de la immunitat. La llet adaptada (o de vaca en pols modificada), mai podrà tenir immunoglobulines estables, doncs són components vius i canviants de la llet. Ara han sortit llets al mercat que ha afegit lactoferrina…., però les immunoglobulines… no es pot!!

La llet materna és neta, i sempre està a punt, no cal manipular cap estri, no cal esterilitzar res, no calen termos, no està mai massa freda ni massa calenta, no cal fer esperar al nadó que plora desconsoladament ,perquè no estem preparant res.

La llet materna és fàcil de digerir, per tant amb prou feines apareixen els còlics. La digestió de la proteïna del llet humana, per part d’un ésser humà, és ràpida. També per això el bebè demana cada 2-3 hores. La llet adaptada, recordem de vaca, té proteïnes enormes i alta quantitat de greixos, que costen molt de digerir; el bebè té més estona la llet a l’estómac, sembla més saciat…. el fet es que està intentant digerir allò que li hem donat.

La llet materna afavoreix la flora intestinal, doncs la llet també té microorganismes que hi conviuen, en harmonia ambles substàncies inmunoprotectores. Impensable posar microorganismes a un pot de llet en pols!!, proliferarien i provocarien infeccions. La llet materna llavors, afavoreix la colonització de l’intestí per la flora adient, afavorint també deposicions a diari, fins i tot després de cada presa. La llet adaptada afavoreix el restrenyiment, i els còlics, doncs la colonització de l’intestí per part de flora normal és molt més lenta. Com a solució hi afegeixen més olis vegetals per evitar aquesta situació.

La llet materna afavoreix el desenvolupament neurològic, pel seu contingut en aminoàcids essencials i greixos de baixa saturació. Les llet artificials afegeixen cada vegada més LC-Pufa, i àcids omega…, que extreuen de les algues, i olis de peix.

La llet materna aporta especial vincle mare-fill, una comunicació íntima i única, que ningú més li pot donar. Tot això afavoreix el desenvolupament psicosocial.

La llet materna és econòmica i respectuosa amb el medi ambient. No t’hi gastes diners, potser alguns sostenidors especials, alguna samarreta amb obertures,  i potser 1 ó 2 visites amb un especialista en lactància si tens problemes. Compara amb el que et costen 3 pots a la setmana de la llet tipus 1 durant 6 mesos……. I a més, no crees residus amb els envasos.

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW