LES 10 CLAUS DE LA LACTÀNCIA MATERNA

[:ca]

1. Amamanta de seguida, com més aviat millor. La majoria de bebès estan preparats per mamar a la primera hora després del part, pel seu intens instint de succió. Amamantar de manera precoç facilita una correcta col·locació al pit.

2. Ofereix el pit sovint de dia i de nit. Fes-te la idea que passaràs molt de temps amamantant al teu bebè durant les primeres setmanes. Un neonat mama entre 8 i 12 vegades en 24 hores. No miris el rellotge i dóna-li el pit cada vegada que busqui o plori, sense esperar a “que li toqui”. Així tindràs un bon subministre de llet.

 

3. Assegura’t que el bebè succiona de manera eficaç i  en la postura correcta.

4. Permet que el bebè mami del primer pit tot el que vulgui, fins que es deixi anar. Llavors ofereix-li l’altre. De vegades en voldrà, de vegades no. Així el bebè prendrà la llet que es produeix al final de la presa, rica en greixos i calories, i es quedarà satisfet.

5. Com més mama el bebè, més llet produeix la mare. És important respectar l’equilibri natural i deixar que el bebè marqui les pautes, mamant a demanda. No és necessari sentir els pits plens; la llet es produeix principalment durant tota la presa, gràcies a la succió del bebè.

6. Evita els biberons “d’ajuda”. La llet artificial i sueros omplen l’estómac del bebè i minven el seu interès per mamar, llavors succiona menys, i la mare cada vegada produeix menys llet.

7. Evita el xumet, al menys les primeres setmanes, fins que la lactància estigui ben establerta. Un nadó ha d’aprendre bé com mamar, i les tetines i el xumet poden dificultar l’aprenentatge.

8. Recorda que un bebè no mama només per gana. de vegades també o fa per necessitat de succió o per consol. Oferir-li el pit és la manera més ràpida de calmar-lo.

9. Cuida’t!. Necessites trobar moments de descans i centrar la teva atenció en el bebè i no el altres tasques. Demana ajuda.

10. Busca suport. Hi ha grups de suport a la lactància, que tenen informació i et poden donar el suport que necessita qualsevol mare lactant. També hi ha professionals que t’ajudaran quan tinguis problemes.

[:]

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW