LARINGITIS AGUDA

LARINGITIS AGUDA                                                                                           

Amb els canvis bruscos de temperatura solen aparèixer les Laringitis Agudes. Aquella tos de gos, o millor dit de foca, que sembla que s’estigui ofegant, que fa mal i plora al tossir.

Es pot dir Laringitis, Laringotraqueítis, Laringotraqueobronquitis, segons estigui inflamat nomeés la laringe, o també traquea i bronquis.

La laringitis està causada habitualment per un virus, que fa que s’inflami la Laringe, i acostuma a afectar als nens fins als 3 anys de vida.

La inflamació de la Laringe fa que l’espai per on habitualment passa l’aire quan respirem, quedi més estret, i sentim aquest soroll de gos, de foca, de tuberia “hueca”, o afonia (per inflamació de les cordes vocals).

Si la inflamació és molt important, pot aparèxer dificultat respiratòria, marcant les costelles al intentar agafar aire, i un soroll molt aparatós quan l’aire entra, que es diu Estridor. Si és més greu, el nen es va cansant, i pot aparèixer cianosi i somnolència.

Tot això sol aparèixer de cop, de forma brusca, i especialment per la nit.

I què fem?? Clar, si t’agafa de nit, la primera intenció és sortir corrents i anar a urgències. Depèn del cas, hi hauràs d’anar igualment. Però si és l aprimera vagada que li passa al teu fill@, cal que respiri aire molt fred: per exemple obrir la porta del congelador, obrir la finestra o sortir al balcó i respirar l’aire fred de la nit. Li pots donar també una dosi d’ibuprofeno. Si es calma i s’adorm, tranquils, pot esperar a l’endemà per anar al pediatra. Però si empitjora,  finalment hauràs d’anar a un centre d’urgències.

Si ja t’ha passat alguna vegada, segurament tindràs Budesonida a casa, i ja t’hauran explicat què fer, i els signes d’alarma per acudir a Urgències.

Quan vagis al pediatra, segons el grau d’inflamació de la Laringe, et pot donar només ibuprofeno com antiinflamatori, o corticoide oral (Estilsona) o inhalat (Budesonida)

Aquest procés dura més o menys una setmana, i després dels 3 primers dies, la inflamació va baixant, i comença la fase secretora, amb producció de mocs. Veuràs  llavors que la tos és més “tova”, i no li fa tant de mal.

 

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW