FILTRES SOLARS

Abans de començar amb les recomanacions de quin tipus de crema de protecció solar és la més adient, anem a veure què és exactament el Factor de Protección Solar (FPS)

Què és el FPS?

Què vol dir exactament el número de les cremres?.

Ens indica el temps que la nostra pell pot estar exposada al sol sense patir, gràcies a aquella crema. És  a dir, indica el temps que aquesta crema augmenta la capacitat de la nostra pell de resistir als efectes nocius del  sol.

La pell, segons les seves característiques (pell  més clara, o més fosca, més fina…)  aguanta un temps determinat sota el sol sense començar a cremar-se. Això ens permer sintetitzar la famosa i necessària vitamina D. Però no totes les pells auganten el mateix temps.  Així doncs, una pell clara i sensible o fina, aguantaria 5 minuts sense patir quan teni,m una intensitat solar alta. En aquesta pell, un FPS de número 50,  ens permet estar 250 minuts al sol sense patir el dany dels raigs solars.

Però sabem  que no és exctament així, perquè, per exemple, una pell clara i sensible, protegida amb  FPS 50,  al’hora de la major intensitat de sol cap a les 12-13.00h, és molt probable qu al cap d’una hora comenci a estar vermella i noti dolor o cremor o tibantor.

Sabem doncs, que hi ha unes hores que serà millor evitar el sol. Normalment es recomana evitar l’exposició solar de 11 a 16h.

Vegem aquest requadre

Recomendaciones orientativas del Departamento de Sanidad y Seguridad Social según el UVI (Nivel de Radiación)

Quina crema fem servir?

I a partir de quina edat?

Les associacions mèdiques  com la FDA (Food and Drugs Assoc), AAP (Ass Americana de Pediatria), AEP (Assoc Espanyola de Pediatria), AED (Assoc Europea de Dermatologia), i totes les altres,  recomanen:

NO posar cremes de protecció solar en bebès menors de 6 mesos. Perquè?:

 • Tenen la pell molt fina (fins a 10 vegades més fina que la de un adult), i la superfície absorveix molt el producte químic, amb un risc elevat de reacció al.lèrgica i imflamatòria.
 • Pell encara és immadura per expulsar-ho.
Però també recomanen que: les CREMES amb FILTRES SOLAR, a partir dels 6 mesos, però millor a partir de l’any

I les cremes que diuen des dels 0 mesos?!?

Sí. Les veuràs anunciades, i et diran que son segures 100%.

Però NO sol i NO fotoprotector. Com acado de comentar,  la seva pell és molt fina i no filtra res. La pell del cos del bebè suposa un percentatge alt de superfície corporal.  I a més el ronyó tampoc és madur i no  expulsa tots els metabolits «tòxics» de l’organisme.

Tot màrqueting. Com en moltes altres coses.

 

I llavors… què fem en els més petits?

 • Evitar l’exposició solar, especialment de 11 a 16h., quan la intensitat dels raigs solars és màxima.
 • Cal tapar-los amb roba lleugera i fina (cotó o lli), fins i tot màniga llarga i pantaló llarg gorres o barrets que tapin el coll,…barrets
 • Passeigs curts a les hores de sol”fort”, si és que necessitem sortir de casa, intentant anar per les ombres, o posar un parasol al cotxet. Fins i tot caminar amb paraïgues   si estàs portejant al bebè.
 • Si vas a la platja, que sigui abans de les 11h, i després de les 17h, així no t’hauràs de preocupar del FPS. Una mica de sol és bo, doncs el necessitem per  sintetitzar vitamina D, i a aquelles hores la intensitat dels raigs solars és baixa.
 • No serveix la “sombrilla”!!!  Els raigs solars reboten a l’aigua i a la sorra, igual que passa amb la neu. I no quedem protegits d’aquest ressol. Fins i tot menys, perquè pensem que no passa res a sota el parasol, i els nens es poden passar hores allà sota. A part. així és fàcil que pateixin un cop de calor i deshidratació que pot arribar a ser greu.

***Quin tipus de crema? ****N’hi ha tantes…

 • Han de tenir FILTRE FÍSIC: és a dir, que portin  Òxid de zinc o Diòxid de Titani. Perquè són menys irritants, i no s’absorveixen a través de la pell al tenir menys nanopartícules.
 • Ha de ser CREMA o LLET CORPORAL, no spray, gel, ni oli, perquè són més hidratants i específiques per a pells sensibles.  encara que veureu que han aconseguir fer loció amb aplicador en format sprai, per a que sigui més cómodae posar la crema.
 • Sense perfums ni parabens
 • Mínim FPS+30, encara que millor FPS+50.
 • Han de protegir dels UVA i  UVB, i també dels infrarojos (IR-A)
 • Ha de ser resistent a l’aigua.
 • S’han de posar 30 minuts  abans de l’exposició solar, i s’han de Renovar cada 2 hores.

 • A partir dels 2 anys ja podrem posar cremes solars amb filtre químic, i sprai. Però et recomano que busquis cremes per a pells sensibles, perquè hidraten més.  I seguir les mateixes pautes d’evitar el sol en les hores pic.

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW