FEBRE

Què és la febre?                                                

images

La febre és una elevació de la temperatura de més de  38 ºC a l’aixella o més de 38,5ºC al recte. Generalment representa una resposta    de l’organisme a una infecció.

 

La causa més freqüent  en els nens és una infecció vírica lleu.

La febre és un símptoma poc perillós per si mateix. Que sigui més o menys alta no guarda relació amb la gravetat de la malaltia que la produeix.

Què cal fer si el teu nen@ té febre ?

Baixar la temepratura no és fonamental, però proporciona benestar al nen. Per això no cal tractar aquella febre que sigui baixa ( inferior a 38ºC en l’aixella o 38,5ºC rectal) o que no li  afecti en l’estat general.

Per tractar la febre es poden utilitzar els fàrmacs habituals com el paracetamol o el ibuprofè, segons les indicacions.

També poden ser d’ajuda les mesures físiques com els banys d’aigua calenta/tèbia, compreses tèbies i oferir  abundants líquids frescos.

No és convenient fer banys freds o utilitzar compreses d’alcohol.

 Quan  he de consultar al pediatra?
 • El nen té menys de tres mesos.
 • El nen té una temperatura superior a 40,5ºC.
 • Porta 3 o més dies amb febre (dies comptats com a 24 hores senceres). Això no és un signe d’alarma encara que és aconsellable consultar.
 • El nen pateix alguna malaltia crònica greu com malformació al cor, immunodeficiència o càncer en tractament quimioteràpic.
 • El nen presenta signes d’alarma:
  • Rigidesa del clatell: en nens de més de 2 anys i que col·laboren. Quan el nen es incapaç de sostenir una fulla de paper entre la barbeta i el pit. Això es preferible fer-ho quan baixi o no tingui febre, perquè la febre per si mateixa pot produir rigidesa del clatell.
  • Petèquies: Són taques puntiformes de color vermell que no desapareixen al pressionar-les o estirar la pell circumdant. Encara hi ha causes banals en l’aparició de petèquies (per exemple en la tos i els vòmits poden aparèixer localitzades a la cara i a la part superior de tòrax), s’ha de consultar sense demora si el nen està decaigut per descartar malalties més greus i de ràpida progressió.
  • Decaïment important del seu estat general: la febre pot produir decaïment. Només ens ha d’alertar el decaïment persistent malgrat hagi baixat la temperatura per sota de 38ºC.
  • Plor persistent i irritabilitat persistent en els lactants per sota de 2 anys.

Consulta online en QoolifeVOLS UN PEDIATRA PER CADA DIA DEL ANY? 24 hores al día, al teu mòbil, tablet o pc. A la plataforma de salut virtual qbaby. 

Prova-ho gratis. Consulta puntual o suscripció mensual sense límit de consultes. Només per enregistrar-te rebràs cosells de salut cada setmana, adaptats als interessos del teu fill@, totalment gratuït

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW