DERMATITIS ATÒPICA

 

La dermatitis atòpica és la manifestació cutània de la ATÒPIA, una alteració de la immunitat cel·lular, que comporta un transtorn imflamatori de la pell, caracteritzat per tenir la pell seca, pruriginosa, i amb èczemes descamatius. Té una base genètica, però també influeixen factors ambientals. Un 60-70% apareix en persones amb antecedents familiars d’atòpia.
La dermatitis atòpica (DA) afecta aproximadament un 20% de la població infantil, i sol aparèixer durant el primer any de vida.


Clínicament hi ha 3 grups:

Dermatitis del Lactant: es localitza bàsicament a la cara, cuir cabellut, orelles i zones extensores del cos. Solen ser lesions vermelles, amb exsudat i crostes.  Hi ha mota picor.
Dermatitis Infantil: dels 2 als 7 anys aproximadament. Les lesions estan bàsicament als plecs.
Dermatitis atòpica en l’adult, les lesions són com de pell endurida, de tants èczemes i lesions de rascat.

Hi ha substàncies que empitjoren la DA: sabons, teixits sintètics, suor; …

 

CONSELLS A L’HIVERN:
– La Dermatitis Atòpica empitjora pel fred, la roba sintètica i la llana, que a parta fan suar.  Un excés de suor també pot contribuir a l’aparició de brots de dermatitis.
HIDRATAR, es pot fer la cura del pijama humit (aplicar crema just abans d’anar a dormir, posar un pijama humit, i a sobre un de sec). Mira el vídeo d’exemple.
DUTXA enlloc de banyera, ràpica, amb aigua no més de 32ºC, i aplicar cremes sense acabar d’assecar la pell.  Quan assequem la pell, no rascar amb la tovallola, fer només tocs suaus.
– Utilitzar OLIS de bany sense detergent, enlloc de sabó o gel de bany.  Deixar l’ús de Oli de bany a 2 cops per setmana.
– CALEFACCIÓ no molt alta, i mantenir un ambient poc sec dins de casa, però tampoc massa humit.
– Roba de COTÓ 100%, la que estigui en contacte directe amb la pell.

CONSELLS A L’ESTIU:
– vigila l’aire acondicionat: resseca la pell.
– com deia, un excés de suor pot contribuir a l’aparició de brots.
– el CLOR de les piscines: per a protegir la pell podem aplicar cremes de barrera uns 20 minuts abans de banyar-se (només a les zones on hi acostuma a haver èczemes).
I una dutxa reparadora després, curta, amb sabó sense detergent, i sense fregar amb la tovallola.
– L’ AIGUA DE MAR acostuma a ser beneficiosa en general, però hi ha alguns nens atòpics que poden empitjorar amb l’aigua salada.
HIDRATAR, després de cada dutxa, amb la pell encara humida.
– Roba de cotó 100%, que és més fresca (llençols també).

 

TRACTAMENT

Moltes vegades es pot controlar només amb cremes emolients, específiques per a pell atòpica, olis .

Es poden utilitzar corticoides tòpics  (sota indicació mèdica),  i fins i tot inmunomoduladors  com Elidel o Protopic (sota indicació mèdica)

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW