DERMATITIS ATÒPICA

.                                                                                                                                  .

La dermatitis atòpica és la manifestació cutània de la ATÒPIA, una alteració de la immunitat cel·lular, que comporta un transtorn imflamatori de la pell, caracteritzat per tenir la pell seca, pruriginosa, i amb èczemes descamatius. Té una base genètica, però també influeixen factors ambientals. Un 60-70% apareix en persones amb antecedents familiars d’atòpia.
La dermatitis atòpica (DA) afecta aproximadament un 20% de la població infantil, i sol aparèixer durant el primer any de vida.


Clínicament hi ha 3 grups:

Dermatitis del Lactant: es localitza bàsicament a la cara, cuir cabellut, orelles i zones extensores del cos. Solen ser lesions vermelles, amb exsudat i crostes.  Hi ha mota picor.
Dermatitis Infantil: dels 2 als 7 anys aproximadament. Les lesions estan bàsicament als plecs.
Dermatitis atòpica en l’adult, les lesions són com de pell endurida, de tants èczemes i lesions de rascat.

Hi ha substàncies que empitjoren la DA: sabons, teixits sintètics, suor; …

 

CONSELLS A L’HIVERN:
– La Dermatitis Atòpica empitjora pel fred, la roba sintètica i la llana, que a parta fan suar.  Un excés de suor també pot contribuir a l’aparició de brots de dermatitis.
HIDRATAR, es pot fer la cura del pijama humit (aplicar crema just abans d’anar a dormir, posar un pijama humit, i a sobre un de sec). Mira el vídeo d’exemple.
DUTXA enlloc de banyera, ràpica, amb aigua no més de 32ºC, i aplicar cremes sense acabar d’assecar la pell.  Quan assequem la pell, no rascar amb la tovallola, fer només tocs suaus.
– Utilitzar OLIS de bany sense detergent, enlloc de sabó o gel de bany.  Deixar l’ús de Oli de bany a 2 cops per setmana.
– CALEFACCIÓ no molt alta, i mantenir un ambient poc sec dins de casa, però tampoc massa humit.
– Roba de COTÓ 100%, la que estigui en contacte directe amb la pell.

CONSELLS A L’ESTIU:
– vigila l’aire acondicionat: resseca la pell.
– com deia, un excés de suor pot contribuir a l’aparició de brots.
– el CLOR de les piscines: per a protegir la pell podem aplicar cremes de barrera uns 20 minuts abans de banyar-se (només a les zones on hi acostuma a haver èczemes).
I una dutxa reparadora després, curta, amb sabó sense detergent, i sense fregar amb la tovallola.
– L’ AIGUA DE MAR acostuma a ser beneficiosa en general, però hi ha alguns nens atòpics que poden empitjorar amb l’aigua salada.
HIDRATAR, després de cada dutxa, amb la pell encara humida.
– Roba de cotó 100%, que és més fresca (llençols també).

 

TRACTAMENT

Moltes vegades es pot controlar només amb cremes emolients, específiques per a pell atòpica, olis .

Es poden utilitzar corticoides tòpics com podria ser Peitel o altres marques (sota indicació mèdica),  i fins i tot inmunomoduladors  com Elidel o Protopic (sota indicació mèdica)

 

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW