DENTICIÓ

QUAN SURTEN LES PRIMERES DENTS?

Si prefereixes veure un vídeo enlloc de llegir, fes click AQUÍ.

dents fletxaAl voltant dels 6 mesos de vida s’inicia el procés de dentició. Alguns bebès ho poden fer als 4 mesos, però no és habitual. Aquest procés sol durar fins als 2 anys.

 

Però en alguns casos aquest procés s’inicia als 15 mesos com a molt tard, és a dir, que no tenen ni una dent fins llavors. I no deixa de ser normal per això.  Cada persona té el seu ritme.

diente2-405x300

En total hi ha 20 dents de llet, i els últims queixals surten cap als 2 ansy (entre els 20 i els 30 mesos).

QUINS SURTEN PRIMER?

L’ordre de sortida de les dents sol ser el mateix per a tots els bebès, encara que és cert que en alguns nens pot variar l’orde dels de dalt i baix, però mai sortirà abans un queixal que un incisiu.

Primer: els incisius inferiorsprimeres dents

Segon: els incisuis superios

Tercer: els incisius laterals superiors

Quart: els incisius laterals inferiors

Cinquè: els primers queixals (molars). De vegades surten els 4 de cop, o primer els de dalt.

Sisè: els ullals (canins), que també poden sortir els 4 a la vegada.

Setè i per últim: els queixals posteriors o 2º molar.

LES DENTS FAN MAL QUAN SURTEN?

Aquest procés sol ser molest, estant el bebè més intranquil i plorós, pot ser que dormi pitjor a les nits, i que demani més pit.

Imagen1També solen fer més babes, s’inflamen les genives, i apareixen canvis en les deposicions, per tant es pot escaldar el culet.

I què podem fer?  Per calmar les molèsties podem donar-los coses fredes o fresquetes, tipus mossegadors de silicona, o altres materials segurs amb els quals no es puguin ennuegar. Poden anar bé els típics gels bucals, o productes homeopàtics a base d’antiinflamatoris tipus pulsatilla. Com a última instància es pot recórrer a donar paracetamol o ibuprofè. saudebucaldentesrepre

 

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW