CELIAQUIA

gluten-free

LA CELIAQUIA o MALALTIA CELÍACA biopsia-celiaquia-celiacoconsisteix a una intolerància a les proteïnes del gluten, provocant una atrofia greu de la mucosa intestinal. Això comporta una malabsorció de tots els nutrients, amb diferent repercussió segons el grau d’afectació i l’edat del malalt.

En nens petits es sol manifestar sobretot com diarrea. Però també com estrenyiment, vòmits, canvis de caràcter (el nen es torna molt irritable), o retard de creixement.

Hi ha celiaquies que pràcticament no donen símptomes, o símptomes molt poc específics. Restrenyiment, mal de panxa, o panxa inflamada, colon irritable, alteracions cutànies, dolors articulars, cefalees i migranyes, …  Fins i tot i especialment en adults pot donar alteracions psiquiàtriques com ansietat o la depressió!mal-pa

El diagnòstic consisteix en detectar en sang la IgA antitransglutaminasa, però en menors de 2 anys podria ser negativa i tenir celiaquia, essent llavors més sensible la igA anti-DGP (gliadina deaminada).

Una vegada determinat el diagnòstic, sempre per part d’un gastroenteròleg que haurà fet una endoscòpia, cal aplicar el tractament.

El tractament consisteix a retirar per complet el gluten de la dieta, per tota la vida,  atès que l’exposició mantinguda al gluten podria donar lloc a la malignització de la mucosa intestinal.

Consulta online en QoolifeVOLS UN PEDIATRA PER CADA DIA DEL ANY? 24 hores al día, al teu mòbil, tablet o pc. A la plataforma de salut virtual qbaby. 

Prova-ho gratis. Consulta puntual o suscripció mensual sense límit de consultes. Només per enregistrar-te rebràs cosells de salut cada setmana, adaptats als interessos del teu fill@, totalment gratuït.

PEDIATRA RESPECTUOSA, LACTÀNCIA, BLW